2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Zelňačka chudých

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření: 30 min.
Dana Beňaková



Postup
Suroviny:
kysané zelí - cca dvě větší hrstě
brambory - cca 3 velké, jinak přiměřeně
sůl
kmín (celý a může být i trocha drceného)
sádlo + hladká mouka na jíšku

Kysané zelí lehce propláchneme vodou, dáme do hrnce. Přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky, osolíme, okmínujeme, zalijeme cca litrem vody a dáme vařit. Z mouky a kousku sádla připravíme růžovou jíšku, přidáme do polévky. Vše vaříme, až jsou brambory i zelí měkké.
Tahle zelňačka se hodí i jako samostatný chod k večeři.
Dobrou chuť!


 


RECEPTY

Pstruh a losos v Muurikka Smoker

Postup:

RECEPTY

Krůtí nudličky na jablkách

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Dřevorubecké tousty

Postup: Sýr nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme najemno. Smícháme s vajíčkem a... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka se sušenými švestkami

Postup: Fazole večer namočíme a druhý den uvaříme do poloměkka. Přidáme na kostičky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...